Kraniosakralna terapija -

Kaj je, kako deluje?


Kraniosakralna terapija se je razvila iz osteopatije in je nežna oblika manualne terapije. Predstavlja celosten pristop k človeku. Med terapijo terapevt prisluhne ritmu in dihu telesa ter mu z nežnimi gibi pomaga, da se ponovno uglasi in vrne v naravno ravnovesje. 

Kraniosakralna terapija 

Kraniosakralna terapija je nežen, neinvaziven pristop, ki podpre telo pri samoregulaciji in samozdravljenju. Je manualna terapija, kar pomeni, da izvajalec terapije z rokami izvaja določene prijeme, medtem ko ležite na masažni mizi. 

Med terapijo terapevt roke premika po kraniosakralnem sistemu, pri čemer se osredotoča na povezavo med lobanjo in križnico, možgansko ovojnico in hrbtenjačo. Na ta način deluje na živčni sistem. Terapevt med terapijo prisluhne ritmu kraniosakralnega sistema oziroma ritmu cerebrospinalne tekočine. Zaznava jo kot nežen ritem oziroma valovanje skozi telo.

Kraniosakralna terapija temelji na prepričanju o sposobnosti telesa za samozdravljenje in je učinkovita tako za otroke kot odrasle. S pomočjo nežnega dotika na telesnih membranah, kraniosakralna terapija pomaga telesu pri samozdravljenju in uravnavanju s sproščanjem mišične napetosti in bolečin ter uravnoteženjem živčnega sistema. S polaganjem rok in sproščanjem napetosti v kraniosakralnem sistemu vplivamo na živčni sistem, da deluje bolj skladno.Takrat se v telesu lahko aktivirajo mehanizmi samozdravljenja.

Vse v našem telesu je povezano preko fascije ali vezivnega tkiva. Vezivno tkivo deluje kot pajčevina povezav po celotnem telesu in omogoča stabilnost, gibljivost in pritrdilne točke za mišice. Sčasoma se vezivno tkivo spreminja in lahko postane omejeno zaradi nepravilne drže, bolezni, stresa in drugih dejavnikov.

Kraniosakralna terapija blaži te spremembe, pripomore k mehčanju 'zategnjenosti', posledično pa se zmanjšajo bolečine, neugodje ter izboljša splošno delovanje telesa. 

Prednosti kraniosakralne terapije

Primerna je skoraj za vsakogar, za otroke in odrasle. Olajša pritisk, pomirja bolečino in zmanjša stres ter napetost. Pomaga obnoviti gibljivost (tudi lobanjsko gibljivost), izboljša delovanje živčnega sistema. 

Kdaj nam KST lahko pomaga?

 • težave s sinusi
 • vnetja ušes
 • nesprečnost
 • nemir
 • prebavne težave
 • kronična utrujenost
 • stres
 • splošna podpora imunskemu sistemu
 • bolečine v vratu, hrbtu, ramenih
 • glavoboli
 • podpora pri fibromialgiji

 

Kako terapevt izvaja kraniosakralno terapijo?

Sprva poveste zaradi kakšnih težav ste prišli na terapijo, nato pa se oblečeni uležete na masažno mizo. Med terapijo ste pokriti. Terapija pri odraslem običajno traja okoli 45 minut. 

Po postavitvi rok se izvajajo zelo nežni dotiki s katerimi se nadaljuje, dokler se ne začuti znakov sprostitve tkiva. Ti znaki običajno vključujejo mehčanje, podaljšanje, toploto, povečan pretok energije.

Pri izvajanju terapije na otrocih, terapijo prilagodimo. Običajno se izvaja krajši čas, otrok se med tem lahko igra, doji, je v maminem naročju...

 

 

Se želite prijaviti na termiin?